Klachten

Slaapproblemen

Ademhalingsklachten

COPD, Astma en hyperventilatie, volgens ademhalingsprotocol. Ook werken we mee in de ketenzorg om patienten herstellende van COVID-19 terug op de 'been' te krijgen.

Afwijkingen aan de wervelkolom

Onder andere Scoliose, Scheuermann, osteoporose en Bechterew. Voor Scolioses behandelen we volgens de Schroth methode, dit is de enige wetenschappelijk bewezen methode voor scoliose behandeling.

Bekkenklachten

Bekkenklachten, bilspierklachten, liesklachten, SI klachten en klachten als gevolg van zwangerschap.

Spanningsgerelateerde klachten

Hoofdpijn, verkeerde ademhaling, vermoeidheid, rugpijn, slecht slapen. Veel pijnklachten ontstaan door spanning. Leer te ontspannen. Ervaar wat er met je lichaam gebeurt als je ontspant en/of anders ademhaalt.

Reumatische aandoeningen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende reumatische aandoeningen. Deze aandoeningen hebben te maken met het bewegingsapparaat in je lichaam: botten, spieren, gewrichten en pezen. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn artrose en fibromyalgie. Omdat onze Cesartherapeuten de experts zijn in houding en beweging worden bij reumatische aandoeningen erg goede resultaten gehaald.

Osteoporose

In de regel maken we tot ons vijfendertigste jaar meer bot aan dan er wordt afgebroken. Daarna wordt de afbraak geleidelijk groter dan de opbouw. Osteoporose is in feite het proces van achteruitgang van de kwaliteit van uw botstructuur door te snelle botontkalking.
Bewegen is een samenspel tussen spieren, banden, gewrichten en botten. Met oefentherapie zorgen we voor een optimale (romp) stabiliteit zodat vallen voorkomen kan worden. Goede houding en bewegingspatroon waardoor spieren op een zo efficiënt mogelijke manier gebruikt worden, waardoor overbelasting voorkomen kan worden.

Neurologische aandoeningen

Bij een aantal neurologische aandoeningen zoals spierziekten, kan oefentherapie de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren. We onderzoeken wat haalbaar is qua belastbaarheid en kijken op welke manier je jouw bewegingen optimaal in kunt zetten.

Nekklachten na een (auto)ongeluk (bijv whiplash)

Na een kopstaartbotsing is de kans op pijn in de nek groot. Door de klap kan een instabiel gevoel ontstaan in de nek. Met oefentherapie leer je hoe jij je het best kunt bewegen en hoe je de stabiliteit in je nek kunt herstellen. We gaan op zoek naar de grens van je belastbaarheid en wat je kunt doen om op tijd rust te nemen.

Nek- en schouderklachten

Pijnklachten in de nek- en schouderregio komen veel voor in de westerse samenleving. De klachten ontstaan door veelvuldige en statische belasting van ons lichaam tijdens werk en dagelijkse bezigheden. Door de pijn die je ervaart, ga je anders bewegen. Ook kan de pijn van invloed zijn op je ademhaling, concentratievermogen, of je stemming negatief beïnvloeden.
Met oefentherapie doorbreken we dit patroon. We maken je bewust van je houdings- en bewegingsgewoonten. Ook ontvang je handvatten om in je werk of je dagelijkse activiteiten de nek- en schouderregio minder te belasten. Het resultaat is, dat jij weer grip krijgt op je klachten.

Lage rugklachten

9 van de 10 volwassenen ervaren minstens éénmaal in hun leven rugklachten. Bij 90 tot 95% is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Wel staat vast dat in deze gevallen overbelasting, spanning, een slechte conditie of onjuist gebruik van de rug een belangrijke rol speelt.
De pijn zorgt er vaak voor dat je anders gaat bewegen. Cesartherapie maakt je bewust van je houdings- en bewegingsgewoonten. Ook geven we je handvatten hoe je in je werk of tijdens je dagelijkse activiteiten je rug minder belast. Zo krijg jij weer grip op je klachten!

Hyperventilatieklachten

Hyperventilatie ontstaat door teveel inademen. Het is een symptoom dat wordt veroorzaakt door angst, stress, paniek of oververmoeidheid. Heel vervelend, want doordat je teveel inademt raakt de verhouding tussen zuurstof en CO2 in je bloed in disbalans. Hier wordt je duizelig en benauwd van. Door de benauwdheid krijg je de neiging om nog meer in te ademen.
In de therapie gaan we met behulp van oefeningen je de controle over het inademen teruggeven. Je leert rust in jezelf te brengen, zodat je het teveel inademen weer onder controle krijgt en terug kunt brengen naar een normaal ritme. Daarbij gaan we ook op zoek naar welke situaties bij jou een hyperventilatie-aanval uitlokken en wat je eraan kunt doen om deze situaties om te buigen.

Houdingsafwijkingen

Door betere voeding en gezondheid worden kinderen tegenwoordig steeds langer. Groei verloopt niet gelijkmatig en in periodes waarin kinderen hard groeien kunnen houdingsafwijkingen ontstaan. Botten groeien harder dan spieren, door spierverkortingen of spierzwakte kan een afwijkende houding ontstaan.
We spreken van een houdingsafwijking wanneer de natuurlijke krommingen in de wervelkolom versterkt aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een te holle onderrug of  een te ronde bovenrug met de schouders  hangend naar voren. Een zijdelingse kromming kan eveneens ontstaan, dit wordt een scoliose genoemd.
Houdingsafwijkingen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar komen vaak voor in de puberteit. In deze periode verandert veel in het leven van de puber. Hun lichaam en zelfbeeld verandert, wat soms onzekerheid met zich mee brengt. Dit is vaak zichtbaar aan hun houding. Ze gaan meer “hangen” en zitten sneller onderuitgezakt. Daarnaast brengen zij meer tijd door met computer, spelletjesconsoles en TV. Door verkeerd spiergebruik kunnen houdingsafwijkingen ontstaan.

Hoofdpijnklachten (spierspanningeshoofdpijn)

Spierspanningshoofdpijn is heel goed te behandelen door ons. Het kenmerkende van (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Meestal gaan deze klachten vooraf gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Bij spanningshoofdpijn is vaak sprake van misselijkheid, duizeligheid en wazig zien.
De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen, al dan niet als gevolg van stress.

Hernia (HNP)

Er zijn verschillende soorten hernia’s. Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping ontstaat vaak door een (asymmetrisch) houdings- en bewegingsgedrag.  De uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan. Ook prikkeling, uitstraling of krachtverlies in de armen of benen kan een gevolg zijn van de hernia.
Tijdens de oefentherapie proberen we jouw houding- en bewegingsgewoonten te optimaliseren en proberen we zo een operatie te voorkomen. Wanneer we je houding verbeteren en dus de wervelkolom beter gaan belasten, zien we vaak dat de klachten snel zullen verminderen tot verdwijnen.

Fybromyalgie

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Anders dan bij andere vormen van reuma zijn niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel aangedaan bij fibromyalgie. Het wordt daarom ook wel wekedelenreuma of spierreuma genoemd. De naam verwijst naar de delen die aangedaan zijn. ‘Fibro’ betekent bindweefsel en ‘myo’ betekent spier.
Je ervaart vaak pijn, chronische vermoeidheid, krachtsverlies en stijfheid. Cesartherapie Breda is aangesloten bij het Chronisch Pijn Protocol, waardoor we gespecialiseerd zijn in het behandelen van deze klachten.

CANS klachten (voorheen RSI)

CANS staat voor Complaints of Arms- Neck- en Shoulder. Voorheen spraken we over RSI of de muisarm. Tegenwoordig zitten we veel achter de computer. Daarnaast maken we veelal gebruik van een tablet of surfen we met onze GSM.
Dit zorgt vaak voor een overbelasting van de armen, nek en schouders met pijnklachten. Gevolg is dat je anders gaat bewegen.  Je functioneert niet meer optimaal. Wij helpen je dit patroon te doorbreken. Samen met jou gaan we terug op zoek naar een balans tussen belasting en belastbaarheid. De oefeningen passen we helemaal aan op jouw situatie zowel op je werk als je thuissituatie en ook je eventuele hobby’s nemen we mee.