Klachten

Slaapproblemen

Jouw slaap, is onze zorg! Ieder mens is een puzzel op zich. 

Slaaptherapie is maatwerk. Geen enkel slaapprobleem is hetzelfde. Het heeft te maken met je algemeen dagelijks leven (bio-psycho-sociaal), omgaan met zorgen/stress, persoonlijkheid, ontspanning, opvoeding, leefstijl etc. Samen zetten we graag jouw slaappuzzel in elkaar. 

Ademhalingsklachten (Astma/COPD)

Ademhalen, voor veel mensen is het iets waar ze zich nauwelijks bewust van zijn. Maar wat als ademhalen moeilijk gaat?  Door astma, een allergie of longafwijkingen zoals COPD. Dan zullen ademhalingsklachten je dagelijks functioneren negatief beïnvloeden.
 
We gaan samen aan de slag en zoeken uit in welke situaties de klachten het ergst zijn. Je krijgt oefeningen om de balans tussen spanning en ontspanning in je lichaam te herstellen. Geen algemene oefeningen; maar oefeningen afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
 
We helpen je een andere –gezondere- manier van bewegen ontdekken, zodat je weer optimaal kunt functioneren in je dagelijkse activiteiten.

Afwijkingen aan de wervelkolom (Scoliose/Scheuermann)

Denk hierbij aan scoliose. Bij scoliose ontstaat er een bocht in de wervelkolom en draait deze om zijn eigen as.
 
Met oefentherapie zorgen we ervoor dat de spieren aan de buitenkant van de bocht sterker worden. De spieren aan de binnenkant van de bocht rekken we juist op. Je krijgt driedimensionale oefeningen, waarmee we de scoliose zover als het gaat terugdringen.
Ook besteden we aandacht aan hoe je met je scoliose omgaat. Als je in de bank zit, hang je dan bijvoorbeeld juist in je scoliose? We verbeteren je houding, zodat je zo min mogelijk last hebt van je scoliose

Artrose

Artrose noemen we ook wel gewrichtsslijtage. Het is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, de nek, de onderrug en de handen. Naast pijn kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afneemt.
 
Door op een goede manier te bewegen, worden de spieren en pezen rondom het gewricht sterker, waardoor ze de kracht die op je gewricht komt mee op kunnen vangen.
 
De oefentherapeut is gespecialiseerd in oefeningen die de artrose klachten verminderen. Door de stabiliteit in de gewrichten te verbeteren, voorkom je overmatige bewegingen in je gewricht wat leidt tot slijtage. Door je houding en bewegingen te optimaliseren, belast je je gewrichten uiteraard minder. Daarbij zoeken we een evenwicht tussen wat je doet (belasting) en wat je lichaam aankan (belastbaarheid).

Bekkenklachten bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in je lichaam. Mede door deze veranderingen kan er pijn ontstaan rondom het bekken. Deze pijn kan zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en/of aan de zijkant van de bovenbenen. De pijn begint vaak nadat je (te) lang in dezelfde houding hebt gezeten/gestaan of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook specifieke bewegingen zoals omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel kunnen pijnlijk zijn.
 
Oefentherapie helpt je juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren rondom de zwangerschap, de bevalling en de verzorging van je baby.  Ook geven we je gerichte spierversterkende oefeningen voor bekken- been- en rugspieren. Hiermee zullen je klachten verminderen of voorkom je juist het ontstaan van klachten.

Urineverlies of incontinentie

Een stoornis van de bekkenbodem kan klachten geven zoals ongewenst urineverlies. Door oefeningen kunnen we je helpen je bekkenbodem in te schakelen bij dagelijkse activiteiten zoals bukken en tillen, maar ook bij hoesten en niezen.
 
We laten je het verschil ervaren tussen spanning en ontspanning van de bekkenbodem. Dit helpt je om urineverlies te beperken of zelfs te voorkomen.

Spanningsgerelateerde klachten

Hoofdpijn, verkeerde ademhaling, vermoeidheid, rugpijn, slecht slapen. Veel pijnklachten ontstaan door spanning. Ervaar de balans tussen spanning en ontspanning. Tussen belastbaarheid en belasten. Hoe beweging je helpt spanning weg te lopen, fietsen of wandelen. Wat er met je lichaam gebeurt als je anders ademhaalt.
 
Samen met jou gaan we ontdekken wat jij kunt veranderen om van je klachten af te komen.

Reumatische aandoeningen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende reumatische aandoeningen. Deze aandoeningen hebben te maken met het bewegingsapparaat in je lichaam: botten, spieren, gewrichten en pezen. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn artrose en fybromalgie. Deze staan dan ook apart benoemd. Omdat oefentherapie expert is in houding en beweging worden bij reumatische aandoeningen erg goede resultaten gehaald.

Osteoporose

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot.
 
Bot is levend weefsel. In ons lichaam wordt voortdurend oud bot afgebroken en nieuw bot aangemaakt. In de regel maken we tot ons vijfendertigste jaar meer bot aan dan er wordt afgebroken. Daarna wordt de afbraak geleidelijk groter dan de opbouw. Osteoporose is in feite het proces van achteruitgang van de kwaliteit van uw botstructuur door te snelle botontkalking.
 
Bewegen is een samenspel tussen spieren, banden, gewrichten en botten. Met oefentherapie zorgen we voor sterke spieren en een goede rompstabiliteit. We leren je zo te bewegen dat je botten zoveel mogelijk ontzien worden.

Neurologische aandoeningen

Bij een aantal neurologische aandoeningen zoals spierziekten, kan oefentherapie de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren. We onderzoeken wat haalbaar is qua belastbaarheid en kijken op welke manier je jouw bewegingen optimaal in kunt zetten.

Nekklachten na een (auto)ongeluk (bijv whiplash)

Na een kopstaartbotsing is de kans op pijn in de nek groot. Door de klap kan een instabiel gevoel ontstaan in de nek. Met oefentherapie leer je hoe jij je het best kunt bewegen en hoe je de stabiliteit in je nek kunt herstellen. We gaan op zoek naar de grens van je belastbaarheid en wat je kunt doen om op tijd rust te nemen.

Nek- en schouderklachten

Pijnklachten in de nek- en schouderregio komen veel voor in de westerse samenleving. De klachten ontstaan door veelvuldige en statische belasting van ons lichaam tijdens werk en dagelijkse bezigheden. Door de pijn die je ervaart, ga je anders bewegen. Ook kan de pijn van invloed zijn op je ademhaling, concentratievermogen, of je stemming negatief beïnvloeden.
 
Met oefentherapie doorbreken we dit patroon. We maken je bewust van je houdings- en bewegingsgewoonten. Ook ontvang je handvatten om in je werk of je dagelijkse activiteiten de nek- en schouderregio minder te belasten. Het resultaat is, dat jij weer grip krijgt op je klachten.

Lage rugklachten

9 van de 10 volwassenen ervaren minstens éénmaal in hun leven rugklachten. Bij 90 tot 95% is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Wel staat vast dat in deze gevallen overbelasting, spanning, een slechte conditie of onjuist gebruik van de rug een belangrijke rol speelt.
 
De pijn zorgt er vaak voor dat je anders gaat bewegen. Cesartherapie maakt je bewust van je houdings- en bewegingsgewoonten. Ook geven we je handvatten hoe je in je werk of tijdens je dagelijkse activiteiten je rug minder belast. Zo krijg jij weer grip op je klachten!

Hyperventilatieklachten

Hyperventilatie ontstaat door teveel inademen. Het is een symptoom dat wordt veroorzaakt door angst, stress, paniek of oververmoeidheid. Heel vervelend, want doordat je teveel inademt raakt de verhouding tussen zuurstof en CO2 in je bloed in disbalans. Hier wordt je duizelig en benauwd van. Door de benauwdheid krijg je de neiging om nog meer in te ademen.
 
In de therapie gaan we met behulp van oefeningen je de controle over het inademen teruggeven. Je leert rust in jezelf te brengen, zodat je het teveel inademen weer onder controle krijgt en terug kunt brengen naar een normaal ritme. Daarbij gaan we ook op zoek naar welke situaties bij jou een hyperventilatie-aanval uitlokken en wat je eraan kunt doen om deze situaties om te buigen.

Houdingsafwijkingen

Door betere voeding en gezondheid worden kinderen tegenwoordig steeds langer. Groei verloopt niet gelijkmatig en in periodes waarin kinderen hard groeien kunnen houdingsafwijkingen ontstaan. Botten groeien harder dan spieren, door spierverkortingen of spierzwakte kan een afwijkende houding ontstaan.
 
We spreken van een houdingsafwijking wanneer de natuurlijke krommingen in de wervelkolom versterkt aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een te holle onderrug of  een te ronde bovenrug met de schouders  hangend naar voren. Een zijdelingse kromming kan eveneens ontstaan, dit wordt een scoliose genoemd.
 
Houdingsafwijkingen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar komen vaak voor in de puberteit. In deze periode verandert veel in het leven van de puber. Hun lichaam en zelfbeeld verandert, wat soms onzekerheid met zich mee brengt. Dit is vaak zichtbaar aan hun houding. Ze gaan meer “hangen” en zitten sneller onderuitgezakt. Daarnaast brengen zij meer tijd door met computer, spelletjesconsoles en TV. Door verkeerd spiergebruik kunnen houdingsafwijkingen ontstaan.

Hoofdpijnklachten (spierspanningeshoofdpijn)

Spierspanningshoofdpijn is heel goed te behandelen door ons. Het kenmerkende van (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Meestal gaan deze klachten vooraf gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Bij spanningshoofdpijn is vaak sprake van misselijkheid, duizeligheid en wazig zien.
 
De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen, al dan niet als gevolg van stress.

Hernia (HNP)

Er zijn verschillende soorten hernia’s. Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping ontstaat vaak door een (asymmetrisch) houdings- en bewegingsgedrag.  De uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan. Ook prikkeling, uitstraling of krachtverlies in de armen of benen kan een gevolg zijn van de hernia.
 
Tijdens de oefentherapie proberen we jouw houding- en bewegingsgewoonten te optimaliseren en proberen we zo een operatie te voorkomen. Wanneer we je houding verbeteren en dus de wervelkolom beter gaan belasten, zien we vaak dat de klachten snel zullen verminderen tot verdwijnen.

Fybromyalgie

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Anders dan bij andere vormen van reuma zijn niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel aangedaan bij fibromyalgie. Het wordt daarom ook wel wekedelenreuma of spierreuma genoemd. De naam verwijst naar de delen die aangedaan zijn. ‘Fibro’ betekent bindweefsel en ‘myo’ betekent spier.
Je ervaart vaak pijn, chronische vermoeidheid, krachtsverlies en stijfheid. Cesartherapie Breda is aangesloten bij het Chronisch Pijn Protocol, waardoor we gespecialiseerd zijn in het behandelen van deze klachten.

CANS klachten (voorheen RSI)

CANS staat voor Complaints of Arms- Neck- en Shoulder. Voorheen spraken we over RSI of de muisarm. Tegenwoordig zitten we veel achter de computer. Daarnaast maken we veelal gebruik van een tablet of surfen we met onze GSM.
 
Dit zorgt vaak voor een overbelasting van de armen, nek en schouders met pijnklachten. Gevolg is dat je anders gaat bewegen.  Je functioneert niet meer optimaal. Wij helpen je dit patroon te doorbreken. Samen met jou gaan we terug op zoek naar een balans tussen belasting en belastbaarheid. De oefeningen passen we helemaal aan op jouw situatie zowel op je werk als je thuissituatie en ook je eventuele hobby’s nemen we mee.