Houding en bewegingsgewoonten

We spreken van een houdingsafwijking wanneer de natuurlijke krommingen in de wervelkolom versterkt aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een te holle onderrug (lordose) of een te ronde bovenrug (kyfose) met de schouders hangend naar voren. Een zijdelingse kromming kan eveneens ontstaan, dit noemen we scoliose.

Wanneer ontstaat een houdingsafwijking?

Naast aangeboren houdingsafwijkingen, kunnen deze op elke leeftijd ontstaan. Ze ontstaat vooral in de puberteit. In deze periode verandert er veel in het leven van de puber. Hun lichaam verandert en soms ook hun zelfbeeld, wat regelmatig onzekerheid met zich meebrengt. Die onzekerheid is zichtbaar aan hun houding. Ze gaan meer “hangen” en zitten sneller onderuitgezakt. Daarnaast brengen zij meer tijd door met computer, spelletjesconsoles en TV.

Ook bij volwassenen kunnen houdingsafwijkingen ontstaan. Dit is vaak een gevolg van je werk. Repeterend werk, statische houding of fysiek werk zijn voorbeelden waarbij regelmatig houdingsafwijkingen ontstaan.

Cesartherapie Breda bij houdingsafwijkingen

De houdingsafwijkingen ontstaan vaak door verkeerd spiergebruik. Met de oefentherapie kijken we naar je bestaande bewegingsgewoonten en optimaliseren we die. Natuurlijk werken we ook aan de verbetering van je houding. Hiervoor zetten we verschillende oefeningen in, waaronder ook het verbeteren van je rompstabiliteit.

Je zult merken dat met het verbeteren van je houding:

  • Pijnklachten voorkomen worden.
  • Bestaande pijnklachten verdwijnen.
  • Je zelfverzekerder door het leven gaat!