Schroth therapie tegen scoliose

NIEUW IN BREDA! 

Schroth therapie / driedimensionale scoliose therapie volgens Katharina Schroth

Magriet Kuijsters is officieel erkend door de Katharina Schroth kliniek (Duitsland) voor de driedimensionale behandeling van scoliose volgens de Schroth methode. Hiermee behoort ze tot een select gezelschap van therapeuten die deze specialistische behandelmethode kunnen verzorgen.

De opleiding komt van oorsprong uit Duitsland waar de Schroth therapie is bedacht door Katharina Schroth. De cursus in Nederland vloeit hier uit voor Schroth Best Practice.  

Wat is Schroth therapie?

Schroth therapie is een driedimensionale behandelmethode vanuit Duitsland. De methode wordt wereldwijd toegepast. De behandelmethode is gericht op het corrigeren van de scoliose door middel van een driedimensionale aanpak wat uniek is in de behandeling van scolioses. De methode Schroth is de enige therapie bij scolioses waarvan het effect wetenschappelijk is bewezen.

Een uniek en essentieel onderdeel van de oefeningen is de ademhaling, die door Katharina Schroth de “rotational breathing” werd genoemd: door het gericht ademen naar de “binnenzijde” van de verkromming, kunnen de ribben opgetild en teruggedraaid worden, zodat de asymmetrie van de borstwervelkolom zichtbaar vermindert.

Iedere patiënt en dus ook scoliose is anders, dit vraagt om een persoonlijk behandelplan. De behandeling is doelgericht, specifiek en eenvoudig toe te passen in het dagelijks leven. De therapie en houdingsadviezen worden individueel aangepast aan de persoonlijke situatie, zoals leeftijd, prognose, conditie, brace of operatie.

Wat is een scoliose?

Bij een scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd en om zijn as gedraaid. De wervelkolom kan naar een kant krom groeien (C-bocht) of twee kanten kromgroeien (S-bocht). De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd. Een structurele scoliose gaat gepaard met een grote stijfheid in bepaalde segmenten van de wervelkolom.

Een scoliose kan aangeboren zijn (congenitaal) maar ontstaat vaker in de pubertijd (idiopathische scoliose). Bij de idiopathische scoliose zijn de spieren en wervels aanvankelijk normaal aangelegd, maar er ontwikkelt zich tijdens de groei een vervorming/kromming. In 80% van de gevallen is de oorzaak van de scoliose onbekend (idiopathische scoliose).

Gevolgen van een scoliose

Door een scoliose kan de  wervelkolom moeilijker bewegen en soms beperkt dat ook de werking van de longen. Vooral op latere leeftijd kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. De scoliose heeft daarnaast een groot effect op het zelfbeeld. Scoliose kan door de lichamelijke beperkingen en cosmetische effecten een grote impact hebben op het dagelijks leven en de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van een patiënt en zijn/haar omgeving

Behandeling

Scoliose gaat nooit vanzelf over. Hoe eerder een scoliose ontdekt wordt des te beter het resultaat van de behandeling zal zijn. Tijdens de groei proberen we zoveel mogelijk de scoliose te corrigeren en stabiliseren. Indien je bent uitgegroeid is de behandeling met name gericht op de pijnvermindering en eventuele stabilisatie van de scoliose. Totdat je uitgegroeid bent, blijf je altijd onder controle bij een orthopeed of therapeut.

Doelen van de therapie:
  • Afname mechanische krachten
  • Correcties van wervelkolom
  • Houdingsverandering
  • Longfunctie toename
  • Pijnbestrijding
  • Reductie van de progressie
  • Rotational breathing
  • Voorkomen van chirurgische behandeling
  • Verminderen van disbalans musculatuur wervelkolom
Voor wie is geschikt?

Schroth therapie is geschikt voor kinderen als voor volwassenen. Naast scoliose kunnen ook aandoeningen als Scheurmann goed behandeld worden door middel van de Schroth methode.

Kom vandaag nog in beweging! Je verdient het!